Lage selv, UkeNytt

Lag tegneserier selv!

Det er gøy å lage ting selv. Med tegneserier kan du fortelle en historie. På Internett finnes det ulike nettsider der du kan gjøre dette. Det kan være lurt å få en voksen til å hjelpe deg med finne det verktøyet som passer best for deg og lage en brukerkonto.

En mann som heter Rune Nikolaisen har skrevet noen tips for lærere om ulike tegneserie-verktøy på nett:

Nettstedet Cartoonist fra Aschehoug er en klassiker, men oppleves ofte som litt vanskelig og lite fleksibelt, siden mye av rammene rundt historien er gitt på forhånd – du skal for eksempel starte med å velge om du vil ha en serie fra fortiden, nåtiden eller framtiden. Så setter du inn figurer og gjenstander som passer inn i bakgrunnen. Greit nok.

Enda kjekkere er det å starte med den superenkle tjenesten Writecomics.com, denne passer også for helt små barn på småskoletrinnet. Du velger bakgrunn, passende personer eller dyr og setter inn snakke- eller tenkebobler. Det hele er så enkelt at du ikke engang behøver å registrere deg eller lignende. Du må bare huske å lagre stripen til din egen pc.

Chogger gir deg litt flere utfordringer og passer nok bedre for de litt eldre elevene. Her starter man på scratch og bestemmer absolutt alt selv. Du kan også bruke egne bilder.

Super Hero Squad er en tjeneste fra Marvel og fokuserer da naturlig nok på superhelter. Her finner du bakgrunner og personligheter fra superhelt-verdenen som ganske sikkert kan være inspirerende for mange.

Strip generator er en tjeneste som minner om Chogger og gir deg mye frihet til å utvikle tegneserien du selv ønsker. Passer også for de litt større.

Det finnes en drøss med andre tjenester på nett som lar deg utvikle tegneserier, slik som f.eks. Pikikids,Comiqs, MakeBeliefsComix.com, toonlet og Tondoo. Her er det bare å prøve seg frem for å finne den tjenesten som du takler best – og som elevene får mest ut av.

Hva kan man bruke tegneserier til i undervisningen? Du har sikkert plenty med gode ideer, det hadde vært flott om du ga lyd fra deg for å dele dine ideer! Her er mine umiddelbare innspill:

  • Gjenfortelle historiske hendelser. Hva med å la elevene utarbeide en tegneserie for å gjenfortelle en konkret historisk hendelse?
  • Demokratisk forståelse. Hva med å la elevene lage en tegneserie som forteller hvordan demokratiske prosesser foregår, fra protest til lov. Tenk deg mennesker på gaten som protesterer mot noe, politikere som lover bot og bedring og til slutt vedtar et lovforslag eller penger som skal bøte på problemet.
  • Vitenskap. Bruk tegneserie for å fortelle om livssyklusen til en plante eller et dyr.
  • Matematikk. Forklar praktisk bruk av matematikk ved hjelp av en tegneserie.
  • Kunst. Uante muligheter, en grafisk tilrettelagt historie ved hjelp av tegneseriens elementer.
  • Fremmedspråk. Fantastiske muligheter til å lage dialoger, lage ordforklaringer – i det hele tatt bruke språket på en praktisk måte.
Reklamer